Przemysł spożywczy

p5Woda znajduje zastosowanie zarówno jako surowiec, jak i woda do mycia i płukania w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. Wymagania stawiane tej wodzie są często wyższe niż ma to miejsce w przypadku wody pitnej.

Ozon dezynfekuje wodę w obiegach wodnych, jednocześnie dezynfekując samą instalację, UV zaś służy do dezaktywacji mikroorganizmów, bądź też do destrukcji ozonu lub dechloracji.

Branże spożywcze, gdzie najczęściej stosuje się ozon lub UV to:

  • rozlewnie wód źródlanych i mineralnych
  • wytwórnie napojów i soków
  • browary
  • przemysł mięsny
  • przemysł mleczarski
  • przetwórstwo owoców i warzyw
  • przetwórstwo ryb
  • produkcja lodów
  • produkcja musztard, keczupów, sosów

i wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z wodą, której stawiane są określone wymogi mikrobiologiczne.